CNN a difuzat un fragment din interviul realizat cu președinte turc.
„Liderii se vor aduna și vor discuta dacă acceptă, dacă vor pune în discuție, iar eu, ca președinte voi aproba orice decizie va ieși din Parlament”, a declarat Erdogan, cu privire la propunerea privind reintroducerea pedepsei cu moartea. Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2002, urmată de o interzicere totală în 2004 ca parte a introducerii unor reforme privind drepturile omului întreprinse pentru a obține statutul de membru al UE.
„Oamenii din stradă au formulat această cerere. Oamenii sunt de părere că acești teroriști trebuie uciși… De ce să-i țin și să le dau de mâncare în închisori, ani la rând, asta spun oamenii”, a declarat Recep Tayyip Erdogan. „Ei vor un final rapid pentru că oamenii și-au pierdut rude, vechini, copiii…ei suferă, deci oamenii sunt foarte sensibili și vor să acționăm judicios și cu grijă în acest caz”, a adăugat președintele turc.
Erdogan a mai declarat, pentru CNN, că urmează să fie întocmită documentația prin care Turcia va cere extrădarea din SUA a liderului religios musulman Fethullah Gulen care s-a autoexilat în statul american Pensylvania.
Deși autoritățile de la Ankara susțin că Gulen s-a aflat în spatele tentativei de lovituri de stat, acesta neagă toate acuzațiile.
Avertismentele UE
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, cere guvernului de la Ankara să respecte statul de drept și să nu ia măsuri care ar afecta ordinea constituțională, relatează Reuters online. Atât ea, cât și cancelarul Germaniei Angela Merkel au avertizat că reintroducerea pedepsei cu moartea ar însemna anularea oricăror tratative de intrare în UE ale Turciei. Comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat că i se pare că listele cu miile de arestări care au loc în Turcia erau pregătite dinainte de tentativa de lovitură de stat.
Angela Merkel a avertizat de asemenea Turcia în privința pedepsei cu moartea. „Introducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar însemna sfârșitul discuțiilor despre aderarea la UE”, a spus Merkel.
Johannes Hahn, comisarul european pentru Extindere și Politici de vecinătate, a afirmat că a avut impresia că guvernul de la Ankara avea pregătite liste a celor care urmau să fie arestați.
„Pare ca și cum ceva ar fi fost pregătit. Listele sunt disponibile, fapt care indică că au fost pregătite și urmau să fie folosite la o dată anume,” a spus Hahn. „Sunt foarte îngrijorat. Este exact de ceea ce ne-am temut.”
Aproape 8.000 de demiteri și 6.000 de arestări
Aproape 8.000 de membri ai forțelor de poliție din Turcia, inclusiv din Istanbul și Ankara au fost demiși, din cauza presupuselor legături cu tentativa de lovitură de stat, a declarat luni un înalt oficial de securitate pentru Reuters.
Autoritățile turce au arestat sau demis mii de persoane suspectate că ar avea legătură cu organizarea și punerea în aplicare a loviturii de stat din Turcia.
Cel puțin 99 de persoane care ar fi fost implicate în organizarea lovitură de stat din Turcia au fost arestate la Ankara, a anunțat luni portalul de știri Haberler. Printre cei arestați se numără și general de brigadă Haqan Evrim, informează TASS.
Anterior, postul de televiziune Haber Turk a anunțat că 12 generali și un amiral au fost arestați în Turcia, în cursul dimineții de luni.
Ministrul Justiției de la Ankara, Bekir Bozdag, a anunțat, duminică, că aproximativ 6.000 de persoane au fost reținute în legătură cu lovitura de stat eșuată din Turcia.
Oficialul de a Ankara a precizat că ancheta în acest caz este în curs de desfășurare, așa că numărul persoanelor arestate va crește.